img
24.02.2025

Vasile Tarlev: Pentru Moldova este important să nu fie atrasă într-o confruntare între marile puteri globale

Acum trei ani, pe 24 februarie 2022, între Rusia și Ucraina au izbucnit acțiuni militare de amploare, care au devenit cea mai mare confruntare armată din Europa de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, a declarat liderul partidului ”Viitorul Moldovei” Vasile Tarlev.

 ”De ce a fost posibil acest conflict? Ar fi putut fi evitat? Răspunsurile la aceste întrebări vor fi oferite de istorici în viitor.

 În orice caz, războiul din Ucraina a devenit un exemplu clar al crizei relațiilor internaționale în domeniul securității și al incapacității diplomației europene de a soluționa această problemă pe cale pașnică.

 Astăzi, observăm eforturile Rusiei și SUA de a opri ostilitățile și de a elabora principii de pace pentru soluționarea conflictului. Este evident că o pace durabilă nu poate fi atinsă fără luarea în considerare a intereselor Ucrainei”, susține Tarlev.

 ”Ce lecții ar trebui să învețe Republica Moldova din această situație?

 1. Lumea revine la realismul în relațiile internaționale, unde puterea și influența joacă un rol esențial. Pentru Moldova, este important să nu fie atrasă într-o confruntare între marile puteri globale.

 2. Orice război în care Moldova va dori să participe sau în care va fi atrasă va duce inevitabil la pierderea statalității sale, așa cum s-a întâmplat de mai multe ori în istoria țării noastre. De aceea, neutralitatea Moldovei trebuie să fie una activă și ofensivă, ceea ce presupune relații echilibrate atât cu Occidentul, cât și cu Estul.

 3. În condițiile oricărui conflict extern, mai ales la granițele Moldovei, autoritățile trebuie să se preocupe, în primul rând, de interesele cetățenilor și de economia națională, care inevitabil resimte consecințele negative ale acțiunilor militare. În acest context, este de neînțeles inacțiunea Guvernului, care nu a reușit să susțină la Kiev problema tranzitului gazelor rusești necesare pentru întreprinderile și cetățenii noștri.

 4. Moldova poate și trebuie să devină un important hub de transport și logistică pentru reconstrucția infrastructurii Ucrainei după încheierea ostilităților. În această calitate, țara noastră își va putea dezvolta economia și va contribui la consolidarea unei cooperări reciproc avantajoase cu Ucraina”, a conchis politicianul.