img
26.09.2024

Vasile Tarlev: Am avut o întrevedere importantă cu observatori internaționali (ENEMO)

Candidat la președinție din partea PP ”Viitorul Moldovei” Vasile Tarlev a avut o întrevedere cu reprezentanții Misiunii Internaționale de Observare a Alegerilor a Rețelei Europene a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO) pentru monitorizarea alegerilor prezidențiale din această toamnă și a referendumului din Republica Moldova.

 ”Mesajul principal pe care l-am transmis europenilor este că asistăm la  o campanie în care concurenții electorali sunt puși în condiții inegale, iar CEC face jocul puterii.

 Am discutat cu reprezentanții misiunii de monitorizare, doamna Mariam Chubabria și domnul Momcilo Radulovic care se află în țara noastră. Subiectele abordate au vizat modul în care se desfășoară campania electorală, în general, comportamentul organelor de administrare a alegerilor, am vorbit despre drepturi egale și toate încălcările de până acum, precum și despre lipsa transparenței și încălcarea proceselor democratice în această campanie electorală”, susține Tarlev.

 ”Am subliniat următarele aspecte:

 1.Considerăm că nu toți candidații sunt în condiții egale. Privilegiați devin doar unii, iar autoritățile au adoptat o strategie convenabilă lor. Am adus la cunoștința experților că relația cu mass-media din actuala campanie electorală lasă de dorit, iar procesul electoral este unul netransparent, fiind îngrădit dreptul la libera exprimare și lezarea gravă a dreptului de informare.

 În acest an electoral, au fost sustrase un număr exagerat de licențe ale posturilor media, care erau incomode  puterii. Automat câmpul media devenind unul docil guvernării.

Compania publică Teleradio-Moldova finanțată din banii cetățenilor, ultimii 10 ani nu a solicitat niciodată prezența mea în vreo emisiune și nici nu a acceptat nici o propunere de a noastră, ceea ce ne lasă să înțelegem că unica instituție media publica națională la fel servește doar un sigur pol politic și îndeplinește indicații clare doar din partea unei grupări politice.

 2. Organizarea Referendumului în ziua alegerilor prezidențiale este o greșeală. Deși noi pledăm pentru opțiunea de referendum, acest plebiscit nu-l vom susține. Echipa noastră consideră că acest referendum a fost inventat ca o acțiune a tehnologiilor politice de sustragere a atenției in special al electoratului. 

 Referendumul din 20 octombrie 2024,  nu are nimic comun cu alegerile prezidențiale, fiind o schimbare de accente de la problemele curente ale populației. Cât despre noi - suntem concentrați prioritar la campania electorală prezidențială. Noi vom vota împotriva referendumului actual propus ca și eveniment.

 3. Piedici vădite pentru deschiderea conturilor în bancă și utilizarea lor eficientă. Am fost înregistrați la CEC pe data de 19 septembrie, iar contul electoral ne-a fost deschis abia pe 24 septembrie seara, deși legislația prevede că acest lucru se va face în maximum trei zile. Totodată, candidatul și staff-ul nu pot face nimic fără cont. A trecut aproape o săptămână din campania electorală, iar noi nu am putut apela la servicii necesare unui concurent electoral, precum tipărirea de material agitațional, reclame și altele.

 4. Perioada electorală redusă la maximum.  Tradițional, în Moldova, campania electorală dura minimum trei luni, iar acum a fost redusă la  - 27 de zile. Ce poți face în 27 de zile, când noi avem 36 de raioane? Nici măcar o dată nu poți ajunge în fiecare raion, nemaivorbind de satele Moldovei. Se creează impresia că această reducere a fost gândită intenționat. Atunci ce fel de alegeri democratice ne dorim, ce standarde si valori europene ne impun? 

 5. Am fost tratați ilegal în perioada de colectare a semnăturilor. În prima etapă de colectare a semnăturilor, am adunat 27 de mii de semnături și apoi CEC și-a anulat propria hotărâre, prin care ne-a înregistrat în cursa electorală. Cum este posibil așa ceva? Este evident că CEC au acționat cu încălcări ale legislației. De ce CEC ne-a refuzat semnăturile după 10 zile? Nu am primit o motivare legală nici până acum. Am fost nevoiți să acceptăm acea decizie de anulare.

Suntem unicul subiect electoral în perioada de colectare a semnăturilor care a reușit să facă acest exercițiu de două ori, astfel acumulând 54 de mii de semnături”, subliniază candidat la șefia statului.

 ”Listele electorale nu corespund realității. În aceste liste sunt incluși cetățenii cu drept de vot cu o diferența enormă de oameni înregistrați la ultimul recesamânt și datele prezentate de CEC privind numărul de oameni din listele electorale. Secțiile de vot au fost reduse drastic și aprobate ne corespunzător in special pentru moldovenii de peste hotare și din regiunea transnistreană.

 Restricții pentru comunicarea cu alegătorii prin țară. La întălnirile cu alegătorii se utilizează toate modurile de intimidare a persoanelor care doresc să vină la o discuție cu alt candidat decât cel al puterii. Nouă autoritățile și poliția ne-a oprit autocarele cu simpatizanții Partidului ”Viitorul Moldovei”, iar bugetarii au fost speriați cu eventuale concedieri.

 Conștientizăm importanța campaniei electorale și ne dorim ca, în Moldova, acest proces să fie democratic, transparent, eficient și în condiții egale pentru toți participanții la alegeri”, a conchis Vasile Tarlev.