Vasile Tarlev către Dorin Recean: Cum, la modul exact, vă veți asigura faptul ca pământurile noastre să nu fie vândute străinilor în cazul în care Moldova va adera la UE?
În legătură cu scandalul ce vizează problema înstrăinării terenurilor agricole din Moldova și despre care s-a pronunțat, atât de ferm, zilele trecute, ambasadorul UE, Jānis Mažeiks, de asemenea, în calitate de șef al Cabinetului de Miniștri în anii 2001-2008, aș dori să adresez câteva întrebări colegului meu, domnului Recean, a declarat candidat la șefia statului Vasile Tarlev.
«O nouă minciună prinde turații - legată de pământurile noastre. Moldova în procesul de negociere a aderării va obține ceea ce e în interesul nostru național. Noi nu semnăm orbește documente, noi negociem ce e bine pentru țară. Și vom negocia ca pământurile noastre să nu fie vândute străinilor», afirmă Recean.
1. Cum, la modul exact, vă veți asigura faptul ca pământurile noastre să nu fie vândute străinilor în cazul în care Moldova va adera la UE?
2. Cunoașteți oare că, în 2015, Comisia Europeană a inițiat proceduri speciale pentru încălcarea legislației europene împotriva a cinci state membre (Bulgaria, Ungaria, Letonia, Lituania și Slovacia), unde, până în acel moment, erau impuse anumite restricții privind achiziționarea terenurilor agricole, care dezavantajau investitorii din alte țări ale UE și au creat „restricții disproporționate asupra investițiilor transfrontaliere” în cadrul UE?
3. Cunoașteți oare că în rezultatul inițierii procedurilor respective, pe 12 octombrie 2017, Comisia Europeană a emis un set special de recomandări metodologice fundamentale, care impun țărilor blocului comunitar să accepte tranzacțiile cu terenuri agricole în strictă conformitate cu legislația UE? Care, la rândul lor, garantează protecția investițiilor străine atât în interiorul, cât și în afara UE și, de asemenea, afirmă în mod clar că orice formă de discriminare (chiar și indirectă) împotriva investitorilor străini, în ceea ce privește achiziționarea de terenuri agricole, este INCOMPATIBILĂ cu legislația europeană.
4. Cunoașteți oare despre faptul că setul de recomandări, care a fost menționat mai sus, indică NEGRU PE ALB că nicio măsură întreprinsă de statele membre ale UE în domeniul tranzacțiilor cu terenurile agricole NU TREBUIE SĂ FIE DISCRIMINATORIE față de alți cetățeni ai UE?
5. Ați făcut cel puțin un efort ca să aruncați o privire de ansamblu asupra rezumatului acestor recomandări? (Presupunând anticipat că răspunsul este nu, pentru asigurarea confortului dumneavoastră, atașez linkul la documentul official, menționează Tarlev.
Vă rog să oferiți răspunsuri detaliate la aceste întrebări și nu doar să acuzați fără discernământ pe cineva de minciună atunci când este vorba despre pământul nostru natal. Poate că nu vă pasă prea mult de soarta pământului Moldovei, dar toți ceilalți cetățeni ai Țării sunt preocupați de această problemă. Așteptăm explicații, a subliniat candidat la funcția de președinte al țării.